23948sdkhjf

Matsvinns-app kammade hem årets miljöpris

Sustainable Food Waste appen vann Helsingborgs miljöpris för sin innovation att hjälpa livsmedelsföretag att minska sitt matsvinn.

Helsingborgs stad delar varje år ut miljöpriset till de som gjort en viktig insats för klimatet eller miljön. I år kammade appen Sustainable Food Waste hem priset. Appen ska enkelt visa livsmedelsaktörer hur ett livsmedels hållbarhet påverkas av en temperaturavvikelse och hur länge livsmedlet går att konsumera kopplat till bäst före datum. Grundarna Jacob Petersson och Nazih Hazime var på plats för att ta emot priset.

– Vi är stolta över att vår innovation inte bara uppmärksammas, utan att den också är ett bevis på vårt engagemang för att tillsammans med våra kunder och partners – varav många med säte i livsmedelsnavet Helsingborg – skapa en mer hållbar bransch. Nu vill vi fortsätta driva förändring inte bara inom Sveriges gränser utan också över Europa och vidare ut i världen, kommenterar Nazih Hazime, grundare av företaget Sustainable Food Waste, priset.

Via appen finns det en försäljningskanal där man kan sälja de varor som har god hållbarhet, men med kort datum. Det finns även en donationsportal där produkter som inte säljs kan doneras till Stadsmissionen.

Juryns motivering löd: Sustainable Food Waste har med hjälp av ny teknik, samarbete och ett särskilt fokus på hållbarhet lyckats med något alldeles unikt - en innovativ och användarvänlig produkt för att rädda och omfördela livsmedel. Med SFW-appen har livsmedelsbranschen ett analysverktyg som kan bidra till att minska matsvinnet orsakat av temperaturavvikelser. Jacob och Nazih förstår sig på och möter branschens behov, vilket ger besparingar på både miljö och ekonomi samt ökad samhällsnytta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078