23948sdkhjf

Kontrollen för hela livsmedelskedjan 2012 får godkänt

Den gemensamma rapporten till EU-kommissionen om hur kontrollen av livsmedelskedjan, från jord till bord, har fungerat 2012 är klar.
Varje år får EU-kommissionen en rapport om hur den svenska offentliga kontrollen har fungerat. Rapporten har tagits fram av Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, tillsammans med Generalläkaren, Tullverket, SLU och Swedac.Rapporten visar att den offentliga kontrollen är på rätt väg. Målet om säker mat är delvis uppnått, antal personer som insjuknat av livsmedel eller dricksvatten har minskat, enligt ett pressmeddelande.

För att skydda människors och djurs hälsa och för att värna konsumenternas intressen krävs en väl fungerande kontroll i hela livsmedelskedjan. Rapporten beskriver hur Sverige agerat i kontrollen från jord till bord för att bland annat skydda växter, säkerställa att djurskyddet är gott, djuren är friska, att fodret har god kvalitet, att den veterinärmedicinska behandlingen är säker samt att livsmedlen är säkra och konsumenterna inte blir vilseledda.

Den offentliga kontrollen har fungerat
Den generella bedömningen för 2012 är att den offentliga kontrollen har fungerat. Livsmedlen och djurfodret är säkra. Läget på djurhälso-, djurskydds- och fytosanitära området är gott. Antalet personer som rapporterats ha insjuknat av livsmedel eller dricksvatten har minskat.

Under året uppdagades flera fall av fusk hos livsmedelsföretagen, bland annat med löjrom. Andra positiva tecken på att kontrollen fungerat är att det inte har förekommit några stora sjukdomsutbrott bland de livsmedelsproducerande djuren, orsakat av smitta via foder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11