23948sdkhjf

Arlas femte anläggning fossilfri – minskar utsläppen med 400 ton

Arlas ostmejeri i Kalmar blir nu fossilfritt och därmed är fem av Arlas elva anläggningar nu fossilfria. 

I december installeras det sista i Arlas nya energisystem inne på fabrik i Kalmar. Nu arbetar de med provkörningen och när det arbetet är klart blir det Sveriges första fossilfria ysteriet.

– Vi sänker våra kostnader och koldioxidutsläpp, samtidigt som vi får ett fossilfritt och robust energisystem. Det lönar sig att investera i klimatåtgärder, kommenterar mejerichef Jerker Wahlman, den nya investeringen. 

Två nya eldrivna ångpannor och en värmepump har installerats. Om mot förmodan en komponent skulle gå sönder skulle det finnas tillräckligt med energi att driva mejeriet. Förändringen innebär en energibesparing på 780 megawattimmar per år, vilket motsvarar den årliga energiförbrukningen för ungefär 39 000 genomsnittsvillor.

– Den nya värmepumpen gör att vi kommer att minska våra energikostnader rejält. Och ju mer pumpen används, desto större besparingar, säger Idriz Mulisic, Arlas projektledare i Kalmar.

Men det nya energisystemet räknar Arla med att minska koldioxidutsläppen med 400 ton per år.

– Resan mot fossilfrihet och förbättrad energieffektivitet är ett sätt att framtidssäkra vår produktion. Det känns riktigt bra att gå i mål så här inför mejeriets 70-årsjubileum 2024, säger Idriz Mulisic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078