23948sdkhjf

Matbudsfusket: Miljoner i skattetillägg och flera brottsanmälningar

Skatteverket har beslutat om skattetillägg för 77,7 miljoner kronor. Utredningarna fortsätter.

Förra året påbörjade Skatteverket att kontrollera den växande hemleveranssektorn efter misstanke om omfattande fusk. Nu har myndighetens utredningar lett till att nio av tio av beslut resulterat till skattehöjningar. Den genomsnittliga höjningen ligger på en miljon per utredning och över hälften har fått skattetillägg. Sammanlagt handlar det om 77,7 miljoner kronor.

Hittills har myndigheten avslutat 74 utredningar som har resulterat till ytterligare 170 ärenden där företrädare och anställda har beskattats. I nuläget pågår ett 30-tal utredningar.

– Eftersom uppläggen består av flera olika aktörer blir det lite som att nysta i ett garn, en upptäckt leder till nästa. Vi hittar nya aktörer värda att utreda allt eftersom, säger Caroline Wald, kontrollsamordnare på Skatteverket.

En övervägande del av utredningarna har lett till brottsanmälningar. 

– De vanligaste felen är oredovisade intäkter, oredovisade löner och arbetsgivaravgifter, momsfusk och bristande bokföring. Men vi ser också tecken på utnyttjande av människor med svag ställning på den svenska arbetsmarknaden.

Det intitila farhågorna om att det förekommer mycket fel i branschen tycks stämma. Kontrollen kommer att fortsätta under nästa år då Skatteverket får utökade kontrollmöjligheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078