23948sdkhjf

Systembolaget tog in persiskt vin – stoppas av Livsmedelsverket

Shahram Soltani började för två år sedan tillverka persiskt vin, men nu stoppas han av Livsmedelsverket.

I Gemla i Småland tillverkar Shahram Soltani persiskt vin. Hans dröm var att återuppliva den persiska vintraditionen som är förbjuden i Iran sedan islamiska revolutionen 1979. Tillverkningen av vinet började han med för två år sedan, men nu stoppas han av Livsmedelsverket. Anledningen är att druvorna är importerade från Iran.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger Shahram Soltani, till SVT Småland.

För SVT förklarar Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket, att det finns en väldigt stark vinlagstiftning inom EU och att vin endast får framställas på druvor odlade inom unionen.

Shahram Soltani ska ha meddelat Livsmedelsverket att druvorna är importerade från Iran i samband med att han registrerade sig som vintillverkare. SVT Småland har tagit del av mejlkonversationen där det framgår att flera olika personer inom myndigheten berör frågan utan att varna honom. Bland annat har han i augusti 2022 han frågat Livsmedelsverket om reglerna med druvor från Iran, då han vill kalla vinet för vin och inte ”fruktvin” på Systembolaget. Men trots det var det ingen som förklarade EU-reglerna.

I somras när vinet började säljas på Systembolaget påpekade deras handläggare att ordet vin inte får användas då det är tillverkat av importerade frysta druvor, vilket resulterade i att de kallade vinet för ”fruktvin” och flaskan fick nya etiketter.

Trots ändringen förbjuder nu Livsmedelsverket hans produkter. Shahram Soltani har tusentals liter druvor som redan är på jäsning och som han nu inte får göra till vin eller annan alkoholhaltig dryck.

– För att det innebär en risk att hela Sverige som vinproducent kan ifrågasättas om ett företag inte följer reglerna, säger Karin Cerenius.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063