23948sdkhjf

Nytt verktyg hjälper bönder att beräkna klimatavtrycket

HK Scan har valt Agrosfär som sitt verktyg för att mäta och följa åtgärder inom Gårdsinitiativet.

2019 inledde HK Scan Gårdsinitiativet som är ett samarbete med svenska gårdar för att skapa klimatpositiva effekter utifrån varje gårds förutsättningar och ska se till att HK Scan når sitt mål om nettonoll i utsläpp år 2030.

Nu har HK Scan valt Agrosfär som verktyg för att följa och utvärdera de åtgärder som genomförs inom Gårdsinitiativet. Samtliga bönder som är anslutna till initiativet kommer att ha tillgång till verktyget.

David Brogård är en som är ansluten till initiativet och har fått testa verktyget.

– När jag testade Agrosfär gick det otroligt snabbt. Resultatet skulle annars ha varit mer tidsödande att räkna manuellt. Det här verktyget är enkelt att jobba med och jag har full kontroll på min gårdsdata och vem som har tillgång till den, säger han.

I pressmeddelandet förklarar Elina Matsdotter, hållbarhetschef på HK Scan om varför de har valt Agrosfär.

– De stora förändringarna börjar på gårdsnivå. För att mäta och utvärdera åtgärderna behövs en enhetlig beräkningsmodell och data som grundas på faktisk gårdsdata, snarare än schabloner. Därför har vi valt Agrosfär. För våra lantbrukare innebär samarbetet ett smidigare sätt att göra klimatberäkningar och rapportering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078