23948sdkhjf

Sveriges Bryggeriers oro efter nya förpackningsregler

Nyligen enades EU-rådet kring de föreslagna nya reglerna för förpackningar och förpackningsavfall. Går det igenom kan vi välkomna tillbaka de blå och röda drickbackarna, något som oroar Sveriges Bryggerier.

EU:s miljöministrar och Rådet enades nyligen om ett förslag till en ny förordning som ska reglera användningen och återvinningen av förpackningar. Ett av förslagen var att 40 procent av all läsk, vatten och öl ska säljas i återfyllningsbara förpackningar. Det oroar föreningen Sveriges Bryggerier, som i ett pressmeddelande uttrycker sitt missnöje.

I pressmeddelandet skriver Sveriges Bryggerier att de välkomnar ambitionen att minska mängden förpackningar och att de förpackningar som används ska vara återvinningsbara. Men att man ska övergå till återanvändbara förpackningar skulle innebära att de gamla röda och blå drickbackarna skulle få sin återkomst, något de inte är positiva till.

Svenska Bryggerier anser att återvinning är bättre än återanvändning och att de nya reglerna skulle bland annat hota det traditionella pantsystemet.

– Det är verkligen en besvikelse att ministrarna missade möjligheten att skapa en flexibilitet mellan återanvändning och återvinning. Man hade kunnat bygga in möjligheten till undantag från kravet på en viss andel återfyllningsbara förpackningar och gett producenterna möjligheten att alltid välja det mest klimatsmarta alternativet utifrån situation, kommenterar Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier.

Nu hoppas Sveriges Byrggerier att nästa förhandling ska mynna ut i ett flexibelt och balanserat förslag som möjliggör för svenska dryckesproducenter att fortsätta välja det mest miljö-och klimatsmarta förpackningsalternativet. ”Allt annat vore en miljömässig katastrof och slutet på en 40 år lång framgångssaga för världens främsta pantsystem”, skriver de.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094