23948sdkhjf

Nu betalar Jordbruksverket ut 190 miljoner i krisstöd

Jordbruksverket börjar betala ut krisstöd till jordbruksföretag som drabbats av extremovädret som pågått under året.

Först torka, sen stora mängder regn. Jordbruksföretag har drabbats hårt av de ogynnsamma väderförhållande som pågått under året. LRF larmade tidigare i år om att lantbrukare kan stå med en totalt sett halverad inkomst. Bland annat förde de diskussioner med regeringen om ett krisstöd.

EU och regeringen beslutade tidigare i höstas om att ett krisstöd skulle betalas ut. Från och med idag, den 22 december, börjar Jordbruksverket betala ut stödet och i början kommer 24 000 jordbruksföretag få sina pengar vid första utbetalningstillfället där 176 miljoner kronor betalas ut. Totalt kommer 190 miljoner kronor betalas ut i krisstöd till 26 000 jordbrukare, det meddelar Jordbruksverket via ett pressmeddelande. 66 miljoner kronor kommer från EU:s så kallade jordbruksreserv och regeringen har valt att skjuta till 127 miljoner kronor i nationella pengar.

Krisstöddet kommer gå till jordbrukare med vårsådda spannmåls- och oljeväxtgrödor eller nötkreatur. De som har både nötkreatur och vårsådda spannmåls- och oljeväxtgrödor får stöd för båda delarna.

– Vi är medvetna om att pengarna från krisstödet inte är nog för att stötta jordbrukare i en ekonomisk tuff situation. Tillsammans med länsstyrelserna har vi jobbat hårt för att så många som möjligt ska få sina pengar vid första utbetalningstillfället, säger Peter Krause, sektionschef på Jordbruksverket.

Utbetalningen kommer ske vid tre tillfällen, den 22 december, 19 januari och den 26 januari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125