23948sdkhjf

Arla höjer kraftigt mjölkpriset till bönderna

För andra månaden i rad höjs a contopriset för mjölk.

Efter oförändrade mjölkpriser fem månader i rad höjde Arla mjölkpriset för bönderna för både konventionell och ekologisk mjölk, 10,9 öre respektive 21,8 öre, i december. Från och med årsskiftet gör de en kraftig höjning av kilopriset till bönderna med 35 öre.

– Sommarens extremväder med torka och blöta om vartannat, tillsammans med rekordsnabba räntehöjningar och ett allmänt högt kostnadsläge har satt djupa ekonomiska spår ute på landets mjölkgårdar. Därför är det viktigt och bra att vi kan höja mjölkpriset till våra ägare i januari, kommenterar Arlas Sverige-vd Cecilia Kocken i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet är det flera faktorer som ligger bakom höjningen. Bland annat att de globala mjölkvolymerna minskar i flera stora produktionsområden. Inom EU och Storbritannien minskade mjölkproduktionen med 0,9 procent i september, jämfört med samma månad förra året. I USA gick volymerna ner med 0,5 procent i oktober, och i Argentina landade siffrorna på minus 4,3 procent under samma månad, står det.

Enligt Arlas analys fortsätter dagligvaruhandeln att återhämta sig efter vändningen under tredje kvartalet samt att de globala industrimarknaderna är på väg uppåt, trots en mindre svacka.

Efter höjningen blir därmed a contopriset för konventionell mjölk 483,5 öre per kilo och 550,5 öre per kilo för ekologisk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078