23948sdkhjf

Ny fågelinfluensa i högriskområde – 48 000 höns ska avlivas

Ett nytt fall av fågelinfluensa har konstaterats på en avelsanläggning med höns i Sjöbo kommun i Skåne.

Efter provsvar från Statens veterinärmedicinska anstalt har fågelinfluensa upptäckts på en avelsanläggning med 48 000 höns i Sjöbo i södra Skåne. Det skriver Jordbruksverket som nu har beslutat att spärra av anläggningen. Fåglarna kommer att avlivas och byggnaderna kommer att saneras.

– Att avliva samtliga djur på den drabbade anläggningen är rutin vid ett utbrott av fågelinfluensa. Det görs i syfte att minimera risken för att smittan ska sprida sig till andra besättningar, säger Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Under november förra året upprättade Jordbruksverket ett så kallat högriskområde för fågelinfluensa. Där gäller särskilda regler för de som håller fjärderfän och andra fåglar. Anläggningen som är drabbad ligger inom ett sådant område.

– Vi vet sedan tidigare erfarenheter att risken för utbrott kan vara hög trots de extra förebyggande åtgärder som görs inom ett högriskområde. Det kan därför inte nog understrykas hur viktigt det är att vara fortsatt noggrann med sina hygienrutiner för att undvika att få in smittan till sina djur, säger Enisa Miljanic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079