23948sdkhjf

Smittsam bipest konstaterad – elda upp kupan enda lösningen

Den smittsamma bisjukdomen amerikansk yngelröta har hittats i Gävle.

Amerikansk yngelröta är en smittsam och besvärlig bisjukdom som förekommer över hela världen där det finns biodling. Amerikansk yngelröta angriper bilarverna i bisamhällen och sprids via att larverna får i sig en sporbildande bakterie via födan. Sporerna gror sedan till den stavformiga bakterie som senare dödar ynglet och larverna ruttnar sedan, därav namnet yngelröta.

Nu har den fruktade sjukdomen upptäckts i Gävle, det skriver Ekot, där det nu har upprättats en skyddszon. Inom en mil från utbrottet finns det en risk att kupor har smittats.

– De klarar av uttorkning, värme och många kemikalier. Den är svår att hantera. Den kan överleva fler decennier, de har hittat sporer som är upp till 70 år gamla som man har lyckats väcka upp till liv igen, säger Bitillsyningsmannen Bengt-Åke Nilsson, till P1 Morgon.

Det enda sättet att förinta sjukdomen är att elda upp bina samt kupan. När bina har slutat flyga för kvällen stängs de in och bisamhället avlivas med bensin. Om kupan är i oisolerat trä förintas alla bin, vaxkakor, täckbrädor via eldning. När allt sedan brunnit ner till aska grävs askan ner så att bin inte kan komma åt det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093