23948sdkhjf

Kommun vill öka andelen lokalproducerade råvaror

Andelen lokalproducerat i Piteå ligger på 27 procent. Nu hoppas kommunen via en förstudie öka försörjningsgraden.

Med hjälp av en förstudie vill Piteå kommun på sikt höja försörjningsgraden med att kartlägga hur en offentlig aktör på olika sätt kan bidra till en ökad produktion av lokalproducerade livsmedel. I projektet ingår bland annat livsmedelsproducerande företag, förädlare, grossister och rådgivare.

– Det är viktigt att vi fortsätter stimulera livsmedelsproducerande företag att utöka sin produktion och att få fler att våga starta företag i denna bransch. Det stärker försörjningsförmågan och skapar på sikt fördelar för näringslivet och regionens företag, säger Jessica Lindberg, näringslivsutvecklare Piteå kommun, i ett pressmeddelande.

Den långsiktiga målbilden är att det ska finnas mer lokalproducerad mat på pitebornas tallrikar. Förstudien kommer genomföras under 2024 och finansieras av Piteå kommun via tillväxtpolitiska reserven med 612 106 kronor och Region Norrbotten med 612 106 kronor.

I en del av förstudien ingår det att prata med livsmedelsföretag om vad de ser för utmaningar och vad för hinder de stöter på.

– Vi tar gärna emot tips på åtgärder som kommun och näringsliv kan underlätta med, för att stötta företagen att utöka sin produktion och uppmuntra fler att starta företag inom livsmedelsproduktion. Då bidrar vi till att skapa en gynnsam miljö för näringslivsutveckling, säger Jessica Lindberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125