23948sdkhjf

EIB beviljar Cold Lake en kvarts miljard

Europas största anläggning för landbaserad odling av fjällröding ska byggas i Åre kommun.

– Cold Lake tar nästa steg inom hållbar fiskodling på land för att möta konsumenternas ökade efterfrågan. Att använda innovativa metoder med minimal miljöpåverkan är i linje med EIB:s mål som EU:s klimatbank. Vi prioriterar stöd till den gröna omställningen och den blå ekonomin är en viktig del av detta, kommenterar chefen för EIB:s Stockholmskontor Liisa Raasakka i ett pressmeddelande.

Låneavtalet med Europeiska investeringsbanken (EIB) är på 28 miljoner euro (cirka 307 miljoner kronor) och ska bland annat bidra till finansiering av byggandet.

Anläggningen kommer att byggas i byn Kall i Åre kommun och ska drivas med förnybar energi och använda det återcirkulerande vattenbrukssystemet (RAS) för att föda upp fisken i inomhustankar. Projektet är det första i sitt slag som tillämpar en vertikal integrerad produktion på land i den här omfattningen i Sverige, enligt pressmeddelandet.

Cold Lake Invests vd, Andreas Ericson, är glad över beskedet.

– Att EIB har gått igenom vår affärsstrategi och utvärderat våra partners är, enligt vår uppfattning, en stark indikation på att vi är på rätt väg och att vår framtida verksamhet är en del av en hållbar framtid inom den moderna livsmedelsindustrin, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079