23948sdkhjf

Gul ärta har ändrat karaktär – ”Det är något som inte stämmer”

Den gula ärtan på Öland och i Östergötland har oförklarligt fått ett hårdare skal.

Varje år levererar Öland och Kalmar över femton miljoner kilo ärtor till livsmedelsindustrin. Håkan Jonsson, som är vd på Kalmars Ölands trädgårdsprodukter, menar att det är något som inte stämmer att ärtans skal har blivit hårdare.

– Det kan bero på väderleken vi hade vid skörd i fjol och mer regn senare. Sedan kan man också fundera på om det har med genetik att göra, men det har skett under en längre period i så fall, säger han till P4.

Han pekar på att det inte är ett lokalt problem, eftersom skördar från både i Östergötland och Halland också ska ha påverkats.

Emelie Bontesse, kommunikationschef på Lantmännen Cerealia känner igen problemet.

– Vi har fått en liten ökning av mängden reklamationer på gula ärtor men det är absolut inget stort problem, säger hon till tidningen Land.

Hon menar att det inte är så ovanligt och att det ofta beror det på torka under en del av odlingstiden. När ärtan läggs i blöt och inte mjuknar under en längre tid, brukar de heller inte gå att koka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094