23948sdkhjf

Ny svensk innovation lyfter sillen till fintallriken

Efter flera års forskning har sill, som annars går till djurfoder, och åkerböna blivit en ”sillenbergare”.

Det är Chalmers tekniska högskola och sillproducenten Sweden Pelagic samt Axfoundation, Middagsfrid och Urban Deli som ligger bakom den nya produkten.

– Att skapa sillenbergaren har inneburit samarbete över gränser både mellan Axfoundations innovationsteam på Torsåker gård, kockar, forskare och produktutvecklare inom Axfoodkoncernen för att skapa något kul, innovativt och framför allt läckert med en fantastisk och folkkär råvara som annars hade gått till spillo, säger Oskar Karlsson, kulinarisk ledare Middagsfrid.

Den bakomliggande faktorn är att bara runt 15 procent av fiskfångsten i Sverige når tallriken, resten används till foder eller biogas.

– Det är hög tid att alla led, från fiskare till konsument, tar ett större anatomiskt ansvar. Vi måste helt enkelt ta hand om hela råvaran. Vår förhoppning är att skala upp till en ännu bredare målgrupp och vi är övertygade om att det finns stor potential även i offentliga måltider, säger Veronica Öhrvik, projektledare inom Framtidens mat på Axfoundation.

Sillenbergaren finns som lunch på Urban Delis restauranger och går att köpa i Middagsfrids matkassar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094