23948sdkhjf

LRF har fått nog – ”regelbördan måste halveras”

Kräver snabba förändringar som gör skillnad på gårdsnivå.

I ett pressmeddelande vädjar LRF till regeringen om förändringar som märks ned till gårdsnivå. 

”I Sverige förväntas bonden öka produktionen av mat, samtidigt som klimatavtrycket per måltid ska minska. Det är en viktig uppgift men till viss del orealistisk i och med förutsättningarna att driva lantbruk i Sverige”, skriver LRF.

– För många och krångliga regler står i vägen för företagens lönsamhet och utveckling. Regelbördan för Sveriges lantbrukare måste halveras, kommenterar Palle Borgström, förbundsordförande på LRF.

Sveriges bönder kämpar med en minskad lönsamhet och en allt tyngre regelbörda, menar organisationen.

– Ska vi klara av vårt samhällsviktiga uppdrag krävs snabba förändringar som gör verklig skillnad på gårdsnivå. Regeringen måste visa handlingskraft genom att lyfta regelbördan från lantbrukarnas axlar, säger Palle Borgström.

LRF sammanfattar de önskade förändringarna kring fyra punkter: Halvera regelbördan, slopa orimliga regler, gör det enkelt att göra rätt och ta viltfrågan på allvar.

Bland annat vill de minska på lagkraven, som har mer än fördubblats de senaste 25 åren, från 278 till 648 (2021). De efterlyser också en väg till myndigheterna, mot idag där en lantbrukare kan ha upp emot ett 15-tal olika myndigheter att hantera. Dessutom vill de att myndigheternas service och information förbättras.

Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094