23948sdkhjf

Nya regler ska underlätta köp av vildsvinskött

Livsmedelsbutiker och restauranger ska kunna köpa direkt av jägare föreslår Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har lämnat in ett nationellt förslag till EU om ett nytt regelverk för hantering av vildsvinskött. Det skulle ge restauranger och livsmedelsbutiker en möjlighet att köpa köttet direkt av jägare.

I dag måste allt vildsvinskött gå genom vilthanteringsanläggningarna.

– Förslaget är en av de insatser som görs för att mer vildsvinskött ska komma in i livsmedelskedjan och är en möjlighet för den som vill utveckla sin verksamhet. De detaljhandelsanläggningar, till exempel mathantverkare, butiker och restauranger, som har förutsättningar för att hantera oavhudat vilt kan få ta emot vildsvin direkt från jägare, säger Katarina Bäcklund Stålenheim, statsinspektör på Livsmedelsverket.

EU-kommissionen och övriga medlemsstater har nu tre månader på sig att ge synpunkter på förslaget till nationella regler innan de kan tas i bruk om de godkänns.

Förslaget innebär i korthet att:

Specialutbildade jägare som anmält sig till länsstyrelsen, får sälja vildsvin direkt till konsument. Utbildningarna som krävs är en viltundersökarutbildning och en kompletterande vildsvinsutbildning. Innan köttet säljs ska jägaren ta prover på köttet och skicka för analys av trikiner och i vissa fall cesium.

Alla jägare får – utan krav på kompletterande vildsvinsutbildning – leverera vildsvin direkt till butiker eller restauranger, inklusive offentliga måltider. Provtagning görs då av mottagande verksamhet.

Butiker, restauranger och offentliga måltidsverksamheter som vill kunna ta emot vildsvin direkt från jägare och sälja, servera eller tillverka produkter av vildsvin, direkt till slutkonsumenter behöver underrätta sin kontrollmyndighet, oftast kommunen, om att de har sådan verksamhet.

Källa: Livsmedelsverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097