23948sdkhjf

Forskning: Tångflugor och jäst kan ersätta fiskmjöl i foder

Tångflugornas larver och marin jäst har över 50 procent proteiner och höga halter av omega 3-fettsyror.

Kombinationen av larver och jäst kan bli ett alternativ till fiskmjöl och sojabönor. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet. De båda råvarorna kan odlas på biprodukter från den marina livsmedelsindustrin, som annars skulle slängas. 

– Både fluglarverna och jästen har goda näringsvärden och jag kunde notera att fisken åt fodret med god aptit. En annan viktig fördel är att dessa ingredienser kan stärka immunsystemet och därmed skydda fisken från sjukdomar, säger Niklas Warwas, doktorand vid Göteborgs universitet.

Tillsammans innehåller larverna och jästen över 50 procent högkvalitativa proteiner och höga halter av nyttiga omega 3-fettsyror, som fisken behöver för att växa och må bra.

Enligt studien odlades den marina jästen i näringsrikt lakvatten från sillkonservindustrin. Lakvattnet är en biprodukt som i dag är en kostnad för industrin eftersom vattnet måste renas innan det får släppas ut i havet. På liknande sätt farmades tångflugor på en restprodukt från odling av alger.

– Både jästen och insekterna kan odlas på en lång rad olika organiska material. Det är en viktig poäng att skapa lokala cirkulära system där fiskfodret kan produceras i närheten av förädlingsfabrikerna, som i sin tur kan anläggas i närheten av fiskodlingarna. Det minskar transportbehovet och gör dessa alternativ till traditionella foderingredienser mer konkurrenskraftiga, säger Niklas Warwas.

Fördelen är att varken jästen eller fluglarverna kräver någon större bearbetning innan den kan användas som råvara i fiskmaten, vilket också minskar energiåtgången vid fodertillverkningen.

Proteinkällan som används i dag i fiskfoder är oftast fiskmjöl eller sojabönor, vilket även är av intresse som människoföda. Att minska åtgången av dessa i fiskfoder bidrar till en ökad livsmedelssäkerhet, konstaterar Niklas Warwas i sin avhandling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11