23948sdkhjf

Satsar på vakteluppfödning

Edward Lantz i Klippan tror på vakteluppfödning och hoppas kunna livnära sig på sin verksamhet i framtiden.
I Klippan bor Edward Lantz, en av Sveriges få uppfödare av vaktlar. I dagsläget är uppfödningen en bisyssla med ett hundratal vaktlar, men Edward siktar på att de ska bli ett par tusen och att han då ska kunna livnära sig på verksamheten.

Intresset fick Edward Lantz när han fick smaka på vaktel och vaktelägg hos en släkting i Rumänien.

– Det var så gott. Vi frågade vad det var och han svarade: "vaktelägg", säger Edward till Helsingborgs Dagblad.

Smakupplevelsen ledde till att Edward Lantz skaffade sina första vaktlar 2010 och 2012 ansökte Edward Lantz om bidrag från länsstyrelsen för att dra i gång sitt företag Skånes vaktlar. Ansökan beviljades och förra året mottog han 250 000 kronor i startstöd.

Tror på framtiden
Pengarna har delvis använts till marknadsföring och vaktelägg från Klippan finns nu att köpa i bland annat Helsingborg och Malmö. Men det har inte riktigt lossnat än.

– Försäljningen gick bra en månad före och en månad efter påsk. Men sedan har det inte gått som jag tänkt. Jag skulle vilja jobba med vaktlarna på heltid, säger han.

Trots det tror Edward Lantz på en marknad i Sverige eftersom 90 procent av vakteläggen som säljs i Sverige idag är importerade. Och han tror på en ljus framtid för Skånes vaktlar.

– Det blir mer och mer känt. Jag har 20 000 besökare i månaden på hemsidan, säger Edward Lantz.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078