23948sdkhjf

Mindre spannmålsskörd i år

Den totala spannmålsskörden uppskattas bli något mindre än 2012.
Hektarskördarna för de olika spannmålsslagen väntas bli högre än genomsnittet för de senaste fem åren. Totalskörden uppskattas bli 4,9 miljoner ton, vilket är lika mycket som genomsnittet för de senaste fem åren men något mindre än 2012, enligt ett pressmeddelande.

Hösten 2012 var regnig vilket medförde att färre hektar höstgrödor såddes. De höstsådda grödorna har i allmänhet större avkastning än de vårsådda. Den besvärliga situationen under hösten 2012 har delvis kunnat vägas upp av goda förhållanden hittills i år.

Totalskörden för oljeväxter som raps och rybs uppskattas bli 0,31 miljoner ton, vilket är 2 procent mindre än förra året, men 11 procent mer än genomsnittet för de senaste fem åren. Den kraftiga ökningen jämfört med femårsgenomsnittet beror främst på kraftigt ökade arealer med oljeväxter de senaste åren.

Förra årets regnväder kan ha påverkat
Årets spannmålsskörd beräknas bli mindre än fjolårets, som uppgick till drygt 5 miljoner ton. Den totala arealen är ungefär lika stor som 2012, men det regniga vädret hösten 2012 gjorde att färre hektar höstgrödor såddes. Höstgrödorna har vanligtvis större avkastning per hektar än vårgrödorna. En minskning av arealen höstvete med cirka 25 procent påverkar alltså den totala skörden spannmål. Att det är större arealer vårgrödor och att avkastningen per hektar förväntas öka, är inte tillräckligt för att kompensera minskningen av höstvete.

Både kallare och varmare än normalt
I år har vädret varit varierande, med övervägande kallare än normalt under årets första månader och varmare än normalt i stora delar av landet under maj och juni. Det var mindre nederbörd än normalt i stora delar av landet under januari, mars och juli. Övriga månader har haft varierande mängd nederbörd i förhållande till vad som är normalt.

En förutsättning för denna prognos är att vädret i augusti och framåt blir som under ett normalår. Med ett normalår menas genomsnittet för de senaste 40 åren.

Jordbruksverkets metod för prognoserna
Prognosen baseras på statistiska samband mellan tidigare års väderdata och skördar. I beräkningarna används förutom väderdata även uppgifter om odlade arealer för 2013. Prognosen säger inte något om kvaliteten på de grödor som skördas. Beräkningarna är för hela landet totalt. Regionala uppgifter kan inte redovisas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079