23948sdkhjf

Svenska räkor tappar MSC-certifiering

Förändrad beståndsstatus från den 25 april resulterar i att det inte längre går att köpa färska svenska MSC-certifierade räkor.

Räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norska rännan får inte längre märkas med MSC, vilket innebär att det inte längre kommer gå att köpa färska svenska MSC-certifierade räkor från svenska räkfisken från den 25 april.

Det är Internationella Havsforskningsinstitutet, ICES, som beslutat att beståndet är för högt och därmed inte längre kan klassas som hållbart enligt MSC:s miljöstandard. ICES har fått en ny förståelse för några biologiska parametrar hos räkbeståndet som de nya råden bygger på. Endast yrkesfisken som fiskar på hållbara bestånd, med låg ekosystempåverkan och god förvaltning kan erhålla och behålla ett MSC-certifikat.

– Suspensionen visar att MSC-standarden fungerar. MSC:s uppdrag är att rädda haven och främja hållbart fiske för att konsumenten alltid ska kunna välja miljömärkt fisk-och skaldjur i butik och på restaurang, säger Carl Dahlman, marknadschef MSC Sverige, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109