23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Syltproducenter kan tvingas ändra recepten

Sylt kan behöva innehålla 45 procent bär och frukt, annars får det inte heta sylt.

Det så kallade frukostdirektiven planeras att uppdateras. EU-kommissionen vill bland annat att sylt ska innehålla minst 45 gram frukt och bär per 100 gram, vilket innebär en höjning med tio gram. Syftet med reglerna är att minska sockerhalten i EU-medborgarnas frukost.

Om direktivet får grönt ljus när parlamentet röstar mellan den 10 och den 11 april kan vissa syltproducenter tvingas ändra sina recept. Bland annat sylttillverkaren Björnekulla med fabrik i Skåne har flera produkter som innehåller 40 gram frukt och bär per 100 gram. Om reglerna röstas igenom kommer deras sylt inte längre få kallas sylt och priset kan skjuta i höjden om mer frukt och bär ska finnas i sylt.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094