23948sdkhjf

Jordbruksverket lämnar över utredningen till regeringen

Svenska spannmålsproduktionen spelar en viktig roll för att säkra mat för Sveriges befolkning vid krig eller kris.

Jordbruksverket har nu lämnat in utredningen om beredskapslagring till regeringen. Utredningen visar att säkra den svenska spannmålsproduktionen är en viktig pelare för att kunna säkra tillgången till mat om Sverige skulle hamna i krig eller annan kris. Sedan lång tid tillbaka är Sverige nettoexportörer av spannmål, vilket innebär att det finns goda möjligheter att säkra tillgången av spannmål.

– Spannmål är förhållandevis enkelt att lagra och har ett högt energi- och näringsinnehåll vilket gör att det är ett bra livsmedel för att stärka vår robusthet i händelse av kris eller krig, säger Saranda Daka, utredningsledare på Jordbruksverket, i pressmeddelandet.

För att säkra tillgången föreslår Jordbruksverket att ett beredskapslagring av spannmål ska baseras på avtal med aktörer i sektorn så att befintlig infrastruktur och hantering kan utnyttjas.

Fakta

Utredningen om beredskapslagring av spannmål är en av flera utredningar inom uppbyggnaden av livsmedelsberedskap och civilt försvar som nu lämnas till regeringen.

I regleringsbreven för 2021 fick Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt ett flertal uppdrag inom ramen för uppbyggnaden av det civila försvaret. Uppdragen kompletterades i regleringsbreven för 2022 och 2023.

Jordbruksverkets roll i det civila försvaret är i huvudsak att arbeta för att Sveriges befolkning ska ha tillräckligt med säker mat, i fredstid såväl som i kris, vid höjd beredskap och ytterst i krig.

Källa: Jordbruksverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11