23948sdkhjf

Livsmedelsverket och Hushållningssällskapet i samarbete för nyckelhål på restaurang

Den nya nyckelhålsmärkningen för restaurang ska stimulera och utveckla bra matvanor.
Livsmedelsverket och Hushållningssällskapet inleder ett samarbete för nyckelhålet på restaurang. Hushållningssällskapet tar över märkningen som används på restaurang och som ska vägleda till hälsosammare måltider men också signalera matglädje.

- Nyckelhålet på restaurang behöver moderniseras. Konceptet behöver en nystart och Hushållningssällskapet blir en bra partner i förnyelsearbetet, säger Anette Jansson på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Ny profil
Märkningen är ett viktigt verktyg i arbetet för att stimulera och utveckla bra matvanor och måltider som har ett välbalanserat helhetsperspektiv på hälsa. Livsmedelsverket behåller ansvaret för att besluta om kriterierna för att restaurangerna ska få använda nyckelhålssymbolen. Hushållningssällskapet ansvarar för att utveckla konceptet med nyckelhål på restaurang.

- Vi vill omforma nyckelhålet på restaurang så att det får en ny attraktiv profil. Det ska vara lockande för restauranger och storhushåll att erbjuda hälsosamma alternativ till sina gäster, säger Ellinor Moberg, projektledare på Hushållningssällskapet.

Stimulera hälsosammare matvanor
Hushållningssällskapets arbete med nyckelhålet på restaurang kommer att inrikta sig på utveckling av konceptet, utbildningsinsatser, certifiering och kontroll av restauranger och storhushåll samt marknadsföring av nyckelhålet på restaurang.

- Budskapet ska vara vägledande och stimulera till hälsosammare matvanor med måltider med mindre och/eller nyttigare fett, mindre socker, mindre salt och mer kostfiber och fullkorn. Men i första hand ska nyckelhålet på restaurang signalera matglädje och lustfylldhet. Fokus kommer att läggas på kvalitativa måltider lagade av högklassiga livsmedel, säger Ellinor Moberg.

Lättare att välja hälsosamt
Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet har funnits sedan 1989. Syftet med symbolen är att göra det enklare att välja hälsosamt både i mataffären och på restaurang.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093