23948sdkhjf

Cloetta stoppade 850 ton choklad – ”konsekvensen är vi beredda att ta”

Chokladtillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladprodukter, rapporterar nyhetsbyrån Siren, efter att det upptäckts palmolja som kan vara hälsofarlig.

Det är bland annat Kexchoklad, Sportlunch och Polly som stoppas för försäljning, då palmoljan från Malaysia som finns i produkterna ska ha kontaminerats av hälsofarliga ämnen.

– Med hjälp av Livsmedelsverkets riskbedömare har vi bedömt att hälsorisk inte kan uteslutas för varken barn eller vuxna. Cirka 850 ton är spårade av Cloetta och det är olika produkter och partier som är berörda, säger William Osmani, livsmedelsinspektör i Malmö, till Siren.

Upptäckten gjordes i Danmark. Ärendet utreds av Miljöförvaltningen i Malmö tillsammans med Livsmedelsverket. Tonvis färdigtillverkat chokladgodis i lagret har stoppats från vidareförsäljning i väntan på resultaten.

”Vi tog omedelbara försiktighetsåtgärder och stoppade färdiga produkter i vårt lager så fort vi fick information om detta. Det är ovanligt att så här stora volymer stoppas, men vill vara extra försiktiga i väntan på färdiga testresultat", säger Laura Lindholm, kommunikations- och irdirektör på Cloetta, till nyhetsbyrån Siren.

Cloetta vill i nuläget inte säga något om vilken finansiell påverkan stoppet kan få.

”Att inte kunna leverera produkter ut till kund har så klart kommersiella konsekvenser, men den typen av konsekvensen är vi beredda att ta. Just nu vet vi inte vilka de slutgiltiga resultaten är och det är onödigt att spekulera innan vi vet mer”, säger hon.

Cloetta föll tungt på börsen, med 5,6 procent vid 14-tiden på tisdagseftermiddagen. Men återhämtade sig något innan stängning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094