23948sdkhjf

Ingen bättre lönsamhet med mjölkningsrobot

Enligt en studie från AgriFood så har investering i mjölkrobot ofta negativa effekter på lönsamheten.
Syftet med mjölkningsrobotar är att minska arbetskraftskostnaden och att därmed öka lönsamheten för mjölkföretagare samt att förbättra deras arbetsmiljö. Men i praktiken har investeringen ofta negativa effekter på lönsamheten. Det visar en ny studie från AgriFood, ett samarbete mellan Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

– Tanken är ofta att ny teknik ska effektivisera produktionen, men det verkar inte vara så i detta fall, förklarar Karin Bergman, nationalekonom på AgriFood och en av författarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Efterfrågar bättre arbetsmiljö
Studien, som bygger på en enkät som skickats ut till svenska mjölkproducenter, visar att de som investerar i mjölkningsrobotar främst gör detta för att förbättra arbetsmiljön och få mer tid för familj och fritid, inte för att få ökad lönsamhet.

Ingen förbättrad lönsamhet
Däremot är den viktigaste anledningen till att inte investera att mjölkroboten är för dyr. Flertalet av de som har installerat mjölkningsrobot rapporterar dessutom inga, eller negativa, effekter på lönsamhet och mjölkkvalitet, medan i stort sett alla rapporterar om en bättre arbetsmiljö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078