23948sdkhjf

Arla redovisar bra resultat

Arla ökade intjäningen, omsättningen och resultatet under årets sex första månader visar koncernens halvårsresultat.
Bondeägda mejeriföretaget Arla ökade intjäningen, omsättningen och resultatet under årets sex första månader. Det visar koncernens halvårsresultat. Fjolårets fusioner och förvärv börjar nu ge effekt och Arla har samtidigt snabbt kunnat reagera på uppgången på den globala marknaden för mejeriprodukter, vilket bland annat medfört tre höjningar av mjölkpriset till ägarna under perioden, skriver Arla i ett pressmeddelande.

Under årets första sex månader nådde Arla en omsättning på 35,7 miljarder danska kronor (motsvarande 40,8 miljarder svenska kronor). Första halvåret 2012 var omsättningen 29,9 miljarder danska kronor/35,7 miljarder svenska kronor. Tillväxten på 19 procent i omsättning drivs av en kombination av organisk tillväxt på kärn- och tillväxtmarknader samt den realiserade effekten av fjolårets fusioner och förvärv, i bland annat Storbritannien och Tyskland.

Tre gånger så högt avräkningspris
Avräkningspriset till Arlas ägare höjdes tre gånger under det första halvåret, och det kommer ytterligare en höjning i september. Den så kallade Arlaintjäningen för det första halvåret 2013 ökade till 2,87 danska kronor per kg medlemsmjölk (3,45 svenska kronor jämfört med 2,64 danska/3,32 svenska kronor per kg första halvåret 2012). Nettoresultatet för det första halvåret på 1,048 miljarder danska kronor (1,199 miljarder svenska kronor) är en fördubbling av resultatet från det första halvåret 2012.

– Arla har presterat bra på en global marknad som generellt har präglats av höjda priser, eftersom produktionen av mjölk inte kunnat matcha den växande efterfrågan. Vår koncernstrategi har följts benhårt både i och utanför Europa, och det har resulterat i tre höjningar av mjölkpriset till ägarna, och därmed en ökad intjäning till dem, säger Peder Tuborgh, Arlas koncernchef.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127