23948sdkhjf

Avtal för Coop Sverige klart och styrelsen utsedd

Ett samarbetsavtal för Coop Sverige är klart och styrelsen är utsedd.
Ett samarbetsavtal med utgångspunkt från den avsiktsförklaring om Coop Sverige som presenterades före sommaren är nu klart. Genom det nya bolaget Coop Sverige AB skapas en stark och effektiv strategisk styrning av Coop i hela landet, samtidigt som de lokala konsumentföreningarna behåller butiksägande och drift. Avtalet träder i kraft 1 januari 2014, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Ny styrelse
Till styrelsen för Coop Sverige rekryteras bland andra Bodil Eriksson och Sven-Olof Kulldorff som har gedigna erfarenheter från detalj- och dagligvaruhandeln. Rekrytering av vd pågår.

Som en konsekvens dels av det nya samarbetsavtalet, dels av Coops tuffa situation på marknaden har ett besparingsmål på totalt 500 miljoner kronor under 2013-2015 för KF och Coops centrala organisationer satts upp. Personalminskningar inom dessa organisationer bedöms uppgå till 200 personer. Inga generella personalminskningar i butiksledet planeras.
KF blir en renodlad ägarorganisation med fokus på ägarstyrning och förbundsfrågor.

En process för att skapa en ny organisation som svarar mot samarbetsavtalet samt besparingsbetinget inleds omgående. I denna process kommer samtliga bolag inom KF och Coop att genomlysas.

Dotterbolag till Coop Sverige
I ett första steg slås marknads- och inköpsbolaget samman och efterhand tillkommer fler bolag. De KF-ägda butikerna i Coop Butiker & Stormarknader AB blir ett dotterbolag till Coop Sverige.

– Vi har haft mycket konstruktiva diskussioner och jag kan konstatera att avtalet ligger helt i linje med intentionerna i avsiktsförklaringen. Vi har nu ett avtal som ger oss goda förutsättningar att vända Coops negativa trend och säkra en uthållig lönsamhet, säger KFs styrelseordförande Anders Sundström.

– Genom det nya bolaget Coop Sverige AB kan vi ta tillvara den kraft och potential som finns i den samlade konsumentkooperationen. Med en gemensam central styrning, kostnadseffektiv organisation och lokalt förankrad drift ger vi våra konkurrenter en match, fortsätter Sundström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094