23948sdkhjf

Nya hygienregler för djurhållare

Nya tydligare allmänna hygienregler för alla djurhållare börjar gälla den 1 september 2013.
De nya reglerna innebär bland annat att det ska finnas möjlighet för den som vistas på en djuranläggning att tvätta händerna och desinficera händerna. Dessutom börjar nya regler gälla för veterinärer om hantering av infektioner med vissa antibiotikaresistenta bakterier.

– Syftet med reglerna är att alla som har eller arbetar med djur, alternativt besöker verksamheter där det finns djur, försöker förebygga smittspridning både mellan djur och mellan djur och människor. Detta medverkar även till att minska risken för uppkomst av antibiotikaresistens eftersom friska djur inte behöver antibiotika, säger Christina Thörn på avdelningen för djurskydd och hälsa.

Livsmedelsproducerande djur
De som har livsmedelsproducerande djur ska se till att personer som kommer in djurbesättningen har rena kläder och skor, alternativt använder skyddskläder och skoskydd.

God handhygien är bästa sättet att undvika smittspridning
Djurägaren ska se till att personer som vistas i anläggningen med djur har möjlighet att tvätta händerna med varmt och kallt vatten samt med flytande tvål, före och efter kontakt med djur. Handdesinfektionsmedel ska också finnas tillgängligt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064