23948sdkhjf

Uppåt för årets skörd – Lantmännen spår 25 procent mer

Efter den dåliga skörden förra året ser årets mycket bättre ut, rapporterar Lantmännen.

Årets skörd är den viktigaste på länge konstaterar Lantmännen i ett pressmeddelande. Förra årets skörd, som var bland de sämsta på 30 år, landade på 4,3 miljoner ton. Prognosen för i år uppgår till 5,4 miljoner ton spannmål. Det är en ökning med 25 procent.

– Ett försenat vårbruk och den blöta vintern och torra försommaren i stora delar av landet gör att årets vårgrödor kommer ge en generellt lägre skörd, samtidigt som höstgrödorna ser bättre ut. Vad gäller kvaliteten på årets skörd har lantbrukarna gjort de insatser som går, men kvalitetsutfallet bestäms till stor del av vädret under skörd, säger Per Germundsson, chef försörjning och försäljning spannmål, Lantmännen Lantbruk.

Det finns regionala skillnader i skördeprognosen, där exempelvis västra delarna av Götaland och Östergötland samt områden i Skåne går mot en bra skörd. Medan Vikbolandet och södra Gotland är två områden som ser ut att få ett lägre utfall.

Lantmännen lyfter också fram att marginalerna inom det svenska lantbruket är små och en bra skörd i år är kritiskt för svenskt lantbruk, såsom den inhemska livsmedelsproduktionen och svensk livsmedelsberedskap.

– Konkurrenskraften och lönsamheten i lantbruket behöver stärkas för att täcka de stora investeringsbehoven, klara klimatomställningen och säkra Sveriges livsmedelsförsörjning. Exempelvis behövs investeringar på över 50 miljarder kronor i klimatanpassningar såsom bevattning och dränering. Här krävs att såväl marknaden som politiken agerar då lantbrukets lönsamhet inte tillåter investeringar i den storleken, säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef på Lantmännen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078