23948sdkhjf

Stark tillväxt för Fairtrade

Stark tillväxt för Fairtrade och Sverige ligger i världstoppen.
Fairtrade International visar i sin årsrapport på stark tillväxt. Försäljningen av Fairtrade-märkta produkter uppgår 2012 globalt till 4,8 miljarder euro. Bland de etablerade marknaderna är Sverige det land, tillsammans med Tyskland och Finland, som haft den allra största tillväxten i försäljningen av Fairtrade-märkta produkter under 2012. Antalet Fairtrade-certifierade producentorganisationer ökar med 16 procent och omfattar nu över 1,3 miljoner odlare och anställda.

Allt fler gynnas av den ökade försäljningen av Fairtrade-märkt. Idag finns 1149 Fairtrade-certifierade producentorganisationer som omfattar över 1,3 miljoner odlare och anställda i över 70 länder. Utöver högre intäkter för råvaruförsäljningen för odlarna, har runt 80 miljoner euro betalats ut i Fairtrade-premie till odlare och anställda. Pengar som investerats i olika utvecklings- och hållbarhetsprojekt under 2012. En ökning med 15 miljoner euro jämfört med föregående år.

Finns mer att göra
Trots den positiva trenden när det gäller försäljningssiffror och det ökande antalet Fairtrade-certifierade producentorganisationer finns mycket kvar att göra.

̶ Något är fel när hälften av världens hungrigaste människor är odlare med egen mark, som samtidigt producerar 70 procent av världens mat, säger Harriet Lamb, vd för Fairtrade International. Fairtrades starka tillväxt under 2012 är uppmuntrande, men vi är inte nöjda. Vi måste fördubbla våra ansträngningar att få Fairtrade att nå ut till fler och för att bryta de orättvisor finns djupt rotade i handeln.

Intresset för Fairtrade, som verktyg för att uppnå en global handel som sker på bättre villkor, är stort. Det visar inte minst de ökade försäljningssiffrorna och det ökande antalet producentorganisationer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062