23948sdkhjf

Positivt ekonomiskt för mjölkbranschen

Ökad nettointäkt ger positiva signaler i pressad mjölkbransch.
Allt fler tecken visar nu på en mer positiv utveckling av ekonomin på de svenska mjölkgårdarna. Efter en lång period med dålig lönsamhet närmar sig mjölkföretagen en mer uthållig situation med förbättrade marginaler. Det visar årets tredje mjölkekonomirapport från LRF Mjölk.

- Det är glädjande att se ekonomin förbättras för Sveriges mjölkbönder. De har gått igenom en mycket tuff period och vi hoppas att detta kan ingjuta lite framtidstro i en hårt pressad bransch, säger Agneta Hjellström, expert lönsamhet och konkurrenskraft, LRF Mjölk i ett pressmeddelande.

Nettointäkten förbättras
Nettot mjölkintäkt, minus foderkostnad, har förbättrats med cirka 60 öre på ett år för ett typiskt mjölkföretag med konventionell produktion. Idag ligger nettot kring 1,85 kronor per ECM energikorrigerad mjölk). För ekologisk produktion beräknas nettot till 2,15 öre per kg ECM, viket är 50 öre högre än motsvarande period 2012.

Det har även blivit en mer stabil efterfrågan och minskad mjölkproduktion i hela världen har resulterat i kraftigt stigande priser på den internationella mjölkmarknaden under det senaste halvåret.

Höjda avräkningspriser
Avräkningspriserna har sedan början av året höjts vid ett antal tillfällen. Idag beräknas det genomsnittliga avräkningspriset för konventionell mjölk ligga på 3,45 kronor per kg ECM och 4,20 kronor för ekologisk mjölk.

De närmaste månaderna ser positiva ut för mjölkföretagen. Mejerimarknaden väntas vara stabil och det kan också finnas utrymme för fortsatt sänkta priser på kraftfoder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.353