23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Forskning: Svenskodlad sötpotatis kan bli nästa grej

Sveriges Lantbruksuniversitet ska provodla sötpotatis i Sverige. Enligt forskarna är den lättodlad och ska ge bra avkastning. Nu söker de odlare.

På bara några år har försäljningen av sötpotatis ökat kraftigt. I princip är all sötpotatis som säljs importerad från Egypten och USA.

Det finns flera varianter av roten än den orangea som vi oftast stöter på i den svenska dagligvaruhandeln. Det vill Nelida Leiva Eriksson, forskare i bioteknik vid LTH, Lunds universitet och Dennis Eriksson, forskare i växtförädling vid Sveriges Lantbruksuniversitet, ändra på. 

Enligt dem kan roten bli en vanlig gröda i Sverige och nu vill de utveckla sorter anpassat för svenskt klimat. Något som både miljö, ekonomi, och livsmedelsberedskap skulle tjäna på. 

Nu efterlyser de testodlare till i sommar.

– Det finns ett fåtal entusiaster i södra Sverige som odlar den, men avkastningen är inte lika hög på våra breddgrader som på andra håll i världen, säger Nelida Leiva Eriksson.

Med en kombination av traditionell växtförädling och modern genteknik, till exempel med gensaxen CRISPR/Cas, vill de korta processen till bara några enstaka år för att anpassa den till vårt klimat.

Förutom själva potatisen kan även bladen ätas, och passar till det asitiska köket.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078