23948sdkhjf

Antalet grisar ökar i Sverige

Antalet grisar väntas öka med 2,5 procent sedan föregående år.
Preliminär statistik från den strukturundersökning som Jordbruksverket genomfört under sommaren visar att antalet grisar beräknas öka efter att ha minskat varje år sedan 2003. Antalet får beräknas däremot minska för andra året i rad, enligt ett pressmeddelande.

För nötkreatur har det skett en liten ökning sedan 2012. Medan antalet tjurar, stutar och kvigor ökar så minskar antalet kalvar med knappt 3 procent sedan 2012. Antalet mjölkkor och övriga kor är i stort oförändrat sedan ett år tillbaka.

Fler grisar men färre får
En trend som kan ha brutits 2013 är det minskade antalet grisar. Ända sedan slutet på 90-talet har antalet grisar minskat med endast något enstaka år som undantag. Nu beräknas dock antalet grisar öka med 2,5 procent sedan föregående år. Det är främst avelsdjuren och smågrisarna som ökar medan antalet slaktsvin minskat något sedan 2012.

- Om det verkligen är ett trendbrott är för tidigt att säga. Siffrorna är preliminära och vi kan samtidigt se att priserna på griskött inte har stigit det senaste året. Indikationen att antalet grisar ökar är ändå glädjande och vi hoppas att vi får en bestående tillväxt i svensk grisproduktion, säger Gabriella Cahlin som är chef för marknadsavdelningen.

Antalet får ökade under några år men 2012 kom ett trendbrott då fåren minskade. Denna minskning fortsätter till 2013 och beräknas till drygt 4 procent färre får än 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078