23948sdkhjf

Kraftig minskning av gåsproduktion

| Av Charlotte Wotz Ader | Tipsa redaktionen

De senaste 20 åren har hundra gåsproducenter blivit fyra. Bakomliggande orsak uppges vara tuff konkurrens och hårda smittskyddsregler.

Den svenska gåsproduktionen minskade med 30 procent mellan 2011 och 2012, enligt branschorganisationen Svensk Fågel och ingen ljusning för 2013 är i sikte.

– Idag är vi fyra kvar som föder upp gäss i någorlunda omfattning, säger Björn Olsson, som driver företaget Viking Fågel utanför Munka-Ljungby, till Sydsvenskan.

Dyr och krånglig uppfödning
Det är inte brist på efterfrågan som är orsaken till minskningen av gåsuppfödning, utan producenterna kämpar mot billig import och strikta smittskyddregler. I år har importen av gåskött öka med 14 procent, jämfört med föregående år.

Läs också: Gödselätande larv kan motverka salmonella

– Förklaringen är enkel: Lönerna i Polen är lägre än här. Då blir de polska gässen också billigare än de svenska, säger Björn Olsson.

Läs också: 450 kilo fläskfärs återkallas

Dessutom har stränga regler för provtagning av salmonella bidragit till en dyr och krånglig uppfödning, vilket resulterat i att små uppfödare lägger ner.

Sverige har världens strängaste smittskyddslagstiftning när det gäller salmonella i kött och ägg.
Mer om:salmonella
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Världens bästa matbutik finns i Finland – se bilderna

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Storpack för ägg helt utan plast

Livsmedelsföretagen vill se miljoner till forskning

Norsk skatt kan få laxpriset att skjuta i höjden

Nu kommer Coca-Colas hallon

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Bekämpningsmedelsrester på historiskt låga nivåer

Sjöstrand Coffee ökade intäkterna

Mängden livsmedelsgodkänd återanvänd plast ökar

Hedda Spendrup lanserar nytt bryggeri

Nu ska europeiska varumärken skyddas i Kina

Undersökning: Matavfallspåsar i fruktavdelningen en succé

Miljoner utlyses för att utveckla svensk matkultur

Livsmedelsbranschen måste digitalisera nu

Vi har besökt konferensen Nordic Food Industry med fokus på ny teknik och innovation som kan stärka den svenska livsmedelsindustrin.

Oatly tar in miljoner i – främst från bryggeri

De ska skapa direktkanal mellan jordbrukare och konsument

Scandi Standard: Prishöjningar bidrog till ökad tillväxt

3

Nu kommer pant på take away-förpackningar

Impossible Foods ska sälja "fläsk" till Kina

Så hållbara är branschens börsbolag

HK Scan ska bredda utbudet

Simris Alg: "Vd saknar krismedvetenhet"

Axel Johnson blir helägare av Martin & Servera

Greenfoodföretag i samarbete med veganosttillverkare

Ny köttguide från WWF – branschen kritisk

Industrifacken kräver 3 procent i löneökning

Ny certifiering i Västerhavet öppnar för nya fångster

Ica-butikens svinnfrukt blir till must

Tredubblad omsättning för Peckas

De gör komposterbara fruktpåsar för handeln

Kalix löjrom tappar sin miljöcertifiering

Matsvinnsföretag backas upp med nytt kapital

De bygger insektsanläggning i Dalarna

Starbucks bättre än prognosen

Framgång i Asien men stopp i Europa för Carlsberg

Finska bryggeriet tuffar på

Se alla Företagens egna nyheter

Så bidrar Superfos till den cirkulära ekonomin

Lenze erbjuder Plug & Produce

Optisk filtrering, vad är det som krävs?

Har du etiketter till årets största shoppingsäsong?

Floatglas – Materialet som används överallt

Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fält

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Adsorptionstork för livsmedel- samt läkemedelsindustrin

Hydoscands SlangExpress växer i Göteborg

Allen-Bradleys 7 nya säkra I/O moduler förenklar integrering

Lasersvetsning av plast

Industrimässa i Arena Arctica

Ny koncernchef i Hydroscand Group

Lagafors representeras på Cibus Tec i Italien

Kipp pratar om LONG-LOK

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Blyglas för industriell och medicinsk användning

Ny kakförpackning som blivit återvinningsbar

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Populär multifunktionslåda – nu i återvunnen plast

Vi ses på Elmia!

BUS eller godis?

Fatpump i hygieniskt utförande

Sänd till en kollega

0.164