23948sdkhjf

Ändringar i gårdsstödet för bättre konkurrenskraft

Samma gårdsstödsbelopp per hektar i hela landet och ett nytt stöd för nötkreatur är två av förslagen från Jordbruksverket.
Förslagen som Jordbruksverket lämnat till regeringen syftar till att uppnå mål om att gårdsstödet ska gå till aktiva jordbrukare och att stärka konkurrenskraft och öppna landskap i hela landet.

Samma stödbelopp per hektar i hela landet
– Vi menar att det sammantaget finns fördelar med att jämna ut stödbeloppen så att de blir lika höga per hektar oavsett var i landet jordbruksmarken finns och vilken produktion jordbrukaren tidigare har haft. På detta sätt säkerställer man bland annat att stödet ska gå till aktiva jordbrukare. Utjämningen bör ske successivt fram till 2019, förklarar chefsekonom Harald Svensson, i ett pressmeddelande.

Nytt stöd för nötkreatur
Jordbruksverket föreslår att utjämningen av stödbeloppen i gårdsstödet bör kompletteras med ett stöd för nötkreatur. Enligt förslaget ska alla nötkreatur över ett år ge rätt till stöd.
– På detta sätt bidrar stödsystemet till ökad konkurrenskraft och öppna landskap i hela landet. Vi vill att gårdsstödet ska gå till aktiva jordbrukare och genom förslagen vill vi också förbättra för unga och nystartare, säger Harald Svensson.
I yttrandet finns även bland annat förslag om villkor för skötsel av jordbruksmarken och om betesmarker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11