23948sdkhjf

Spannmålsskörden lika stor som förra året

Spannmålsskörden blev lika stor i år som under 2012.
I år blev den totala spannmålsskörden 5 miljoner ton, vilket är i nivå med förra årets skörd, trots att odlingen av höstvete minskade med 26 procent. Det kompenserades bland annat av att vårsådda grödor gav hög avkastning jämfört med föregående år. För vårkorn är hektarskörden den högsta som någonsin redovisats på riksnivå, enligt ett pressmeddelande.

En faktor som verkade sänkande på skörden av spannmål är att många lantbrukare inte kunde genomföra en normal höstsådd 2012 på grund av för mycket regn. Det fick till följd att det i år blev mindre arealer av höstsådda grödor som normalt ger högre skörd per hektar.

De höga hektarskördarna av de vårsådda spannmålsgrödorna kan till viss del bero på att de i större utsträckning än vanligt odlats på goda jordar som förberetts för skörd av höstvete.

Statistiken bygger på en preliminär beräkning baserad på uppgifter som drygt 1 000 lantbrukare lämnat till Statistiska centralbyrån.

Största totalskörden av raps och rybs på 23 år
Totalskörden av raps och rybs beräknas till 336 800 ton, vilket är 5 procent mer än förra årets resultat och den högsta totalskörden sedan 1990. Den höga raps- och rybsskörden är främst en följd av ökade odlingsarealer av höstraps och vårraps.

Hög avkastning av ärter och åkerbönor
Hektarskörden av ärter är 20 procent högre än fjolårsresultatet och hektarskörden av åkerbönor tangerar tidigare rekordnivåer. Totalskörden av ärter beräknas preliminärt till 40 300 ton och totalskörden av åkerbönor beräknas till 57 800 ton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079