Kan vara nådastöten för svenska bär – migrationsministern svarar på kritiken
Av 2 200 ansökningar från thailändska bärplockare har Migrationsverket endast beviljat 89. Och av sex företag som har ansökt har endast ett bolag fått sitt tillstånd beviljat. Det kan innebära slutet för många, tror Kjell Broberg på Bergrams Bär i Lycksele.
Förra året avslog Migrationsverket samtliga ansökningar med anledning av att det förekommit systematiskt fusk samt att bärplockare farit illa. Inför året har branschen utgått från EU:s säsongsanställningsdirektiv, som innebär att bärplockarna skulle bli anställda i svenska företag istället för thailändska bemanningsföretag. Vilket omfattar svenska kollektivavtal, försäkringar och villkor.
– Vi var första företaget som tecknade bärplockaravtal med Livsmedelsföretagen. Vi har tagit fram arbetsscheman och allt, säger Kjell Broberg till Lokaltidningen.
Han skickade in ansökan i början av året och för två veckor sedan kom beskedet, där han fick avslag på samtliga ansökningar. Nu har han lämnat in en överklagan, men tror inte att den kommer att gå igenom.
– Om vi får avslag, då är det slut. Jag tror det är slutet för många, säger han till tidningen.
Danica Foods driver Syltfabriken i Lycksele och producerar 7 000 ton sylt per år av blåbär, lingon och hjortron.
– Som det ser ut just nu kommer vi, hela branschen och konsumenterna, påverkas. Om det blir en brist brukar det innebära att det blir ett ökat pris i slutet. Den stora bilden är att det inte bara är vi utan så många som påverkas av ett sådant här beslut, säger Peter Andersson, fabrikschef i Lycksele, till tidningen.
Branschorganisationen Livsmedelsföretagen är starkt kritisk till Migrationsverkets hantering och har skrivit ett vädjande brev till migrationsminister Johan Forssell.
”Besluten kan innebära nådastöten för svenska bär. När det gäller tillgång till svenska bär är arbetskraftsinvandring helt avgörande. Utan dessa säsongsarbetare kommer de svenska bären inte att bli plockade. Vi kommer att ha ännu mindre svensk råvara för att producera exempelvis sylt och saft. Vi kommer att behöva säga upp personal eller i värsta fall lägga ner verksamheter”, skriver Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.
I ett svar till Björn Hellman skriver Johan Forssell:
”Jag vill inleda med att framhålla att regeringen inte kan uttala sig om hur en myndighet eller domstol handlägger och beslutar i enskilda ärenden, utan det är upp till rättstillämparen. [...] Enligt Migrationsverket har avslagen som ni tar upp främst berott på oskäliga boendekostnader och brister i anställningsvillkoren.”