23948sdkhjf

EU vilseleder konsumenten med ursprungsmärkning

Sverige har röstat nej till EU-kommissionens förslag om ursprungsmärkning.
Sverige har röstat nej till EU-kommissionens förslag gällande hur den obligatoriska ursprungsmärkningen av gris, får, fågel och getkött ska se ut.

- Beslutet är enligt min uppfattning vilseledande för konsumenten, säger Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Vilseledande för konsumenten
Sverige har drivit att den obligatoriska ursprungsmärkningen av gris, får, fågel och getkött skulle ange var djuret är fött, uppfött och slaktat, det vill säga samma information som gäller för nötkött.

Beslutet om märkningen som röstades igenom i Bryssel innebär att kött ska märkas med var djuret är uppfött och slaktat, men begreppet "uppfött" gäller inte hela djurets liv vilket Sverige anser är vilseledande för konsumenten. Därför röstade Sverige nej till förslaget.

- Jag är mycket besviken över det beslut som EU fattat. Jag vill ha tydliga regler som konsumenten förstår, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Hotar de svenska smågrisproducenterna
Beslutet riskerar både att hota de svenska smågrisproducenterna, och kan innebära fler och längre transporter av smågrisar över hela Europa.

EU:s medlemsländer har sedan tidigare beslutat att införa obligatorisk ursprungsmärkning av gris, får, fågel och getkött i EU vilket Sverige ställde sig bakom. Detaljerna i lagstiftningen var då inte klara och det är de som EU-länderna nu har röstat om. Sveriges regering ansåg att förslaget blev så urvattnat att man röstade nej till detaljbestämmelserna.
Läs mer om: EU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094