23948sdkhjf

Vegetariska kockkakor vinnare i Småland

Vegetariska kockkakor vann Matverk 2014 i Småland.
En hel del kött i olika former är redan mästare ute i landets regioner. Nu har även vegetariskt blandat sig i Matverk 2014. En variant på kroppkakor, nämligen Bondens småländska kockkakor, vann när tävlingen avgjordes i samband med Hushållningssällskapets traditionella julmarknad i Sävsjö. Som alltid blev det en tillställning med stort fokus på mat, produkter och julstämning.

Husmanskost
Vinnarlagets Gustav Hector är kock på populära Kafé de lux i Växjö. Han upplever att det saknas något i Sverige, som han vill vara med och ändra på.

- Jag tycker att vi överlag borde satsa på att erbjuda mer robust mat, husmanskost, säger han om tanken på att ta fram en variant på klassiska kroppkakor.

Kockkakorna är vegetariska med inslag av gul lök, potatis och fetaost. Gustav tycker att produkten har potential på flera sätt.

- Det är en rolig och enkel rätt att bjuda på! Personligen tycker jag det är en fördel om man sätter på en panna och ger den lite stekyta innan servering. Att den är vegetarisk gör ju att alla kan äta samma härliga rätt vid en bjudning om vegetarianer också är bjudna...

I samarbete med Urshultsodlarna
Gustav Hector och den nystartade Bondens butik i Växjö (med förädlare Andreas Malm i laget) har samarbetat med paret Rita och Lennart Fröberg från Urshultsodlarna och kommit fram till att ett innehåll av hög kvalitet på småländska jordärtskockor är det rätta receptet.

- Vi har varit grönsaksodlare i 30 år, och jordärtskockor är en särskilt spännande och lyckad del av vår produktion, säger Lennart Fröberg som hyllar möjligheterna med den knöliga grönsaken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062