23948sdkhjf

Historiska beslut i WTO underlättar global handel

Historiska beslut i WTO togs i Bali förra veckan.
Under förra veckan höll världshandelsorganisationen WTO sin nionde ministerkonferens på Bali. Efter mycket intensiva förhandlingar togs ett antal beslut som nu kallas Balipaketet. Paketet innebär att handelsreglerna blir enklare och mer förutsägbara. Överenskommelsen stärker också WTO:s roll i framtida förhandlingar. Balipaketet omfattar 15 beslut varav fem gäller för jordbruksområdet, enligt ett pressmeddelande.

Förenklad administration av tullkvoter
Jordbruksavtalet i WTO omfattar drygt 1000 bundna tullkvoter, inom vilka tullsatsen oftast är reducerad. Beslutet innebär att de kan utnyttjas bättre.

Användningen av exportstöd ska vara återhållsam
Länderna enades om utvidgade krav på information om användningen av exportstöd vilket inkluderar såväl exportbidrag,
exportkrediter, livsmedelsbistånd som statshandelsföretag.

U-länder får köpa och lagra livsmedel av trygghetsskäl
För att inte påverka situationen på världsmarknaden enades länderna om en skrivning om att lagringen inte får skada andra länders livsmedelsförsörjning.

Fokus på U-länders speciella behov
Offentliga medel får användas för åtgärder som U-länder lyft fram som viktiga för att förbättra landsbygdsutvecklingen, livsmedelstryggheten och fattigdomsbekämpningen. De här åtgärderna omfattar förbättrad landanvändning, sysselsättning på landsbygden, ägarskap och bosättning. Åtgärderna får inte riktas till enskilda personer.

Fortsatta förhandlingar bomullsproduktion
Förhandlingar ska fortsätta med målet att I-länderna ska minska stödet till sin egen bomullsproduktion för att gynna U-ländernas produktion av bomull.

Flera av besluten kommer att ses över under de kommande åren med målet att ytterligare förbättra dem.
Läs mer om: WTO
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078