23948sdkhjf

Börstorp klimatcertifieras

Gården Börstorp i Västergötland har genomgått certifiering enligt både IP Sigill Klimatcertifiering och IP Sigill Naturbete.
Hos Annica Eriksson och Björn Dierks på Börstorp Slott i Mariestad betar drygt 400 nötkreatur i vackra naturbetesmarker. Under 2013 har gården gjort ett stort beting – man har certifierat produktionen enligt både IP Sigill Naturbete och IP Sigill Klimatcertifiering. Dessutom är gården KRAV-certifierad och därmed täcker man in alla viktiga mervärden i produktionen, enligt ett pressmeddelande.

Minskad klimatpåverkan
Klimatcertifiering innebär att gården har minskat klimatpåverkan i produktionen. Djuren fodras med gräs och inte soja, de är friska och växer stabilt, gården sparar energi och hushåller med kvävet. Naturbetescertifieringen innebär att djuren betar på naturbetesmarker vilket ger biologisk mångfald och öppna landskap. Detta kontrolleras av en oberoende tredje part.

Köttet slaktas och styckas lokalt på Hultets Gårdsslakteri. Det säljs dels direkt från gården, dels i valda butiker i Mellansverige och till restauranger, och efterfrågan är stor. Hängmörning och varsam hantering av djuren ger ett smakrikt och mört kött.

- Vi är stolta över Börstorp som verkligen satsar på att leverera kött med så låg klimatpåverkan och så många mervärden som möjligt, säger Linda Cederlund, VD på Sigill Kvalitetsystem AB som är standardägare för IP Sigill Klimatcertifiering och Naturbeteskött.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078