23948sdkhjf

Torkan sänkte skördenivåerna i Mälardalen

I länen runt Mälaren blev skörden lägre än normalt.
I länen runt Mälaren blev skörden per hektar lägre än normalt för flera av grödorna. De höstsådda grödorna var ofta i alltför dåligt skick efter den regniga hösten 2012 för att stå emot vår- och sommartorkan som följde. Det visar den regionala statistiken över landets skördar, som nu publiceras, enligt ett pressmeddelande.

Från andra håll har tvärtom höga skördenivåer rapporterats, framförallt för de vårsådda spannmålsgrödorna. I Kalmar, Skåne, Hallands och Västra Götalands län når hektarskördarna av vårkorn tidigare rekordnivåer. För hela landet är årets hektarskörd av vårkorn den högsta som redovisats någonsin.

Regional statistik för länen
Den regionala statistiken visar att även vårvete, havre och blandsäd har gett höga hektarskördar jämfört med vad som är normalt i många av länen. I Västra Götalands län är hektarskörden av vårvete 21 procent högre än förra året och 29 procent högre än genomsnittet för de fem senaste åren. I Kalmar län är hektarskörden av havre 27 procent högre än fjolårsresultatet och 35 procent högre än femårsgenomsnittet. I alla norrlandslänen ligger skördeutfallet för vårkorn över genomsnitten för tidigare år. Gävleborgs län uppvisar en avkastning av havre som är 31 procent högre än förra årets resultat och 22 procent högre än femårsgenomsnittet.

Totalskörden av spannmål beräknas uppgå till 5,0 miljoner ton. Den är därmed i nivå med förra årets spannmålsskörd och 2 procent högre än genomsnittet för de senaste fem åren.

Mindre andel oskördade arealer
Av spannmålsarealen blev endast runt 0,3 % obärgad vilket är en betydligt lägre andel än vad som varit fallet de tre föregående åren och den lägsta andelen obärgad areal sedan år 2002. Tröskningen kom igång tidigt och kunde oftast genomföras vid bra väderförhållanden.

Vildsvinsskador och andra viltskador
Skördeundersökningen innefattar inte några frågor om kvalitetsproblem eller skador på grödorna. Många lantbrukare brukar ändå lämna spontana kommentarer när det varit särskilda omständigheter som påverkat skörderesultatet. Kommentarer om skador orsakade av vildsvin, hjortdjur, tranor och gäss förekommer som en förklaring till låga skördenivåer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063