23948sdkhjf

Ökad förbrukning av kött

Den svenska förbrukningen av kött ökar igen.
Enligt Jordbruksverkets prognos fortsätter den svenska förbrukningen av kött att öka till i genomsnitt 88,5 kilo per person under 2013. Det är nästan ett kilo mer än den tidigare toppnivån 2011. Den totala förbrukningen av fågelkött ökar mest med knappt åtta procent, medan förbrukningen av nöt- och griskött ökar med drygt fyra procent vardera. Förbrukningen av lamm och hästkött minskar däremot, enligt ett pressmeddelande.

Förbrukning inte detsamma som konsumtion
Förbrukningssiffran betyder inte att vi äter 88,5 kilo kött per person utan anger den mängd köttråvara, inklusive ben, som går åt för att tillgodose vår köttkonsumtion. En del av vikten försvinner vid styckning, tillagning och som svinn. Den mängd vi faktiskt äter ligger enligt Livsmedelsverket mellan 50-55 kilo per person och år.

Mer importerat griskött på julbordet
Importen av de större köttslagen ökade under de tre första kvartalen 2013 och den svenska andelen av förbrukningen minskade. Minskningen är störst för griskött. Importen av griskött ökade med drygt nio procent medan importen av fågelkött och nötkött ökade med knappt fem procent vardera.

Det totala antalet grisar ökade med 2,5 procent 2013 jämfört med föregående år enligt Jordbruksverkets djurräkning från juni. Det leder på kort sikt till större volymer griskött på den svenska marknaden.

Viktigt att välja kött med omsorg
Köttförbrukningen berör många och det finns flera skäl att följa utvecklingen. Jordbruksverket kom i rapporten ”Hållbar köttkonsumtion” fram till att konsumenterna bör välja kött med omsorg då våra val påverkar klimatet, djurens välfärd, vår hälsa, den globala livsmedelsförsörjningen och Sveriges landsbygder. Rapporten visar också att svensk köttproduktion ligger bra till ur flera hållbarhetsperspektiv, med en låg användning av antibiotika och en hög djurvälfärd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172