23948sdkhjf

Mjölkproduktionen ökar

Mjölkproduktionen ökar samtidigt som priserna sjunker.
Världsmarknadspriserna på mjölk fortsätter nedåt. Orsaken är att mjölkproduktionen fortsätter att öka i flera stora exportländer. Nya Zeeland är ett av länderna som ökat kraftigt, men utvecklingen är densamma i EU. Även i Sverige ökar mjölkproduktion, visar en rapport från LRF Mjölk.

– Under årets fem första månader producerade Sveriges mjölkgårdar tre procent mer mjölk än under motsvarande period 2014. Detta trots att det totala antalet kor har minskat något, säger Lennart Holmström, expert på mjölkpolitik, LRF Mjölk i ett pressmeddelande.

– Huvudförklaringen till den starka utvecklingen i Sverige är att den genomsnittliga mjölkavkastningen per ko har ökat, förklarar Lennart Holmström.

Ökad mjölkproduktion i Australien
Även Australien uppvisar en påtagligt ökad mjölkproduktion, vilket förklaras av höga mjölkpriser och bättre väderförhållanden. Förutsättningarna har dock inte varit lika goda i alla delar av världen. Ogynnsamt väder har påverkat mjölkproduktionen negativt i USA och Argentina. Mot bakgrund av detta och det ökade utbudet av mejeriprodukter från viktiga exportländer har den amerikanska exporten tappat mark.

Under de senaste tre månaderna har EUs genomsnittliga priser på mejeriprodukter fortsatt nedåt. Detta gäller samtliga produkter, men mest har priserna för skummjölkspulver fallit. För skummjölkspulver, helmjölkspulver och smör är priserna nu något lägre än för ett år sedan.

Mjölkpulver ökar
Utvecklingen för den svenska tillverkningen av mejeriprodukter är fortsatt svag. Under årets tre första månader minskade produktionen av alla mejeriprodukter utom mjölkpulver, som istället ökade med drygt 34 procent.

Importen av mejeriprodukter till Sverige domineras av hårdost och har ökat kraftigt. Under årets första kvartal sjönk däremot importen av smaksatt yoghurt för första gången på många år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094