23948sdkhjf

Mjölkbönder tjänar 40 procent mindre

Rysslands livsmedelsbojkott i kombination med en mättad världsmarknad har drabbat den svenska mjölkproduktionen hårt. Det visar LRF Mjölks nya Mjölkrapport.
40 procent mindre än för ett år sedan. Det är vad en svensk mjölkbonde tjänar idag.

- Situationen är mycket bekymmersam för många mjölkföretag i Sverige. Särskilt allvarligt är det för dem som nyligen har gjort större investeringar, för dem som använder större andel inköpt foder samt för dem som har anställd arbetskraft, säger Agneta Hjellström, expert på mjölkföretagens lönsamhet och konkurrenskraft på LRF Mjölk i ett pressmeddelande.

Normalt importerar Ryssland stora mängder mejeriprodukter. Under 2013 importerade Ryssland 493 000 ton, framför allt ost och smör. 79 procent av ostimporten kom från EU och 25 procent av smöret. Under 2014 halverades EUs ostexport till Ryssland.

- Det mest påtagliga för den svenska marknaden är att importen av ost, smör, fil och yoghurt har ökat markant de senaste fyra månaderna. Livsmedel som vanligtvis hade hamnat i Ryssland, säger Lennart Holmström, expert på marknadsanalys och branschstatistik på LRF Mjölk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093