23948sdkhjf

Gotländska fiskare satsar på småskalighet

Med syfte att öka lönsamheten för det småskaliga, kustnära fisket byggs nu en förädlingsanläggning på nordöstra Gotland.
Bakom satsningen står de gotländska yrkesfiskarna själva.

”Det här är sista chansen att hålla det vid liv”, säger Johannes Klingvall från Herrvik som bedriver ett småskaligt kustnära fiske, till P4 Gotland.

Tanken är att gotlänningarna ska få ta del av den här fisken som fortfarande finns i sjön.
Lönsamheten för det småskaliga kustnära fisket är låg och för att få mer betalt för den fisk som fångas satsar nu Klingvall och hans kollegor på att själva förädla fisken.

I Herrvik planerar man att bygga en förädlingsanläggning och först och främst är det flundrerygg - en flådd flundra med ryggbenet kvar, men utan de små ytterbenen - som ska produceras. Men även skarpsill, strömming, id och andra arter kan komma att förädlas i anläggningen.

Bakom projektet står den ekonomiska föreningen Gutefisk, som bildats av en grupp småskaliga gotländska fiskare. För finansieringen står Gotlands läns fiskeriförsäkringsbolag, som ger föreningen Gutefisk ett fördelaktigt lån. Marken som anläggningen ska byggas på, i den västra delen av hamnen, ägs av regionen som ställt sig positiv till projektet.

Johannes Klingvall hoppas att den nya anläggningen ska komma igång under hösten 2015.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078