23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Tidig sådd på ekologisk gård

Varmt och soligt väder gör att vårsådden börjar ta fart i stora delar av landet.

På Alvastra Kungsgård intill Vättern i Östergötland sådde 40 hektar åkerbönor och ärtor redan i mitten på mars, vilket är en månad tidigare än normalt. Och det redan börjat gro.

Thomas Orrenius driver gården tillsammans med sin fru Åsa Orrenius. Gården – på totalt 380 hektar – drivs ekologiskt med nötköttsproduktion och äggproduktion.

– Den ekologiska odlingen gör att vårbruket blir lite mer utdraget i och med att vi myllar både flytgödsel och biofer innan sådd, berättar han för jordbrukstidningen ATL.

I de sydliga länen Skåne, Skaraborg, Halland och Västergötland har vårbruket börjat ta fart och fler län står i klara att komma i gång inom kort.

– Lantbrukarna är på hugget nu, säger Anki Sjöberg, växtodlingsrådgivare på Lovvanggruppen i Östergötland, till ATL.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.109