23948sdkhjf

Kålrotsakademin främjar matens kulturarv

En smältdegel och ett forum för att driva forskning och utveckling framåt.
Den 20 april bildades Kålrotsakademien vid en ceremoni i Stockholm. Akademien kommer att främja matens kulturarv, men också lyfta fram berättelserna som omger dessa kopplingar i Sverige.

Kålrotsakademien får 18 ledamöter – 9 kvinnor och 9 män – alla med sina speciella kompetenser. Tillsammans besitter de mycket stor kunskap om allt från agrarhistoria till TV-matlagning. Akademien blir en smältdegel och ett forum att driva forskning och utveckling från, men också en plattform för att uppmärksamma och uppmuntra goda exempel.

Bakgrunden till akademiens signum, kålroten, har att göra med att denna kulturväxt uppkom biologiskt i just Sverige och spred sig därefter över världen.

"Husmanskosten betonar det rejäla och de stora dragen, gastronomin fokuserar på den finare matlagningen, det ekologiska på just det det är, närodlandet på värdet av markernas fortsatta hävdande och mathantverket på det småskaliga entreprenörskapet. Är så är det något som saknas så är det är kulturen. Och den svenska matkulturen, i sin moderna uttolkning, handlar om sökandet efter mångfalden i råvaror, förädlade produkter och maträtter – i någon mening faktiskt en motsats till husmanskosten. Men det handlar inte bara om att söka kulturen utan också om att börja förstå värdet av att berätta om kulturen – och då inte bara på finkrogarna utan även på Ica eller på pizzerian på hörnet", skriver Kålrotsakakdemien i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094