23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Arsenik i ris kartläggs

Livsmedelsverket ska nu undersöka hur mycket av det cancerframkallande ämnet vi får i oss när vi äter ris.

Livsmedelsverket ska gå igenom halterna av oorganiskt arsenik i ris och risprodukter. Myndigheten ska även ta reda på om olika tillagningsmetoder kan påverka halterna.

– Vi har arbetat med halterna av arsenik i ris under en längre tid och den här undersökningen är en planerad uppföljning av vår tidigare analys av metaller i barnmat, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Fokus ligger på att titta närmre på risprodukter som riskakor och risflingor, vilka är riktade till barn.

Från nästa årsskifte gäller nya gränsvärden oorganisk arsenik, som är den giftigaste formen av arsenik, i risprodukter.

Totalt har 102 prover analyserats från produkter inhandlade i butik. Analyserna väntas vara klara i höst.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.147